Baixa la Riera!
Un aiguat de 26 litres per metre quadrat posa a prova les obres de canalització.

Treguin els cotxes de la riera! L'històric missatge d'alerta de la Polícia Local ha tornat a sentir-se a la Riera d'Arenys. La tempesta d'aquest dimecres va posar en alerta tots els serveis municipals. No va ser una gran aiguat però va ser suficient per posar a prova totes les noves infrastructures de canalització de la Riera.

La tempesta va durar poc més de vint minuts i va provocar el caos al centre d'Arenys. Pel mig de la Riera, damunt del nou paviment, i baixava un pam d'aigua i no es podia travessar a peu. El punt més problemàtic va ser el Rial de sa Clavella.

El rial va baixar d'ample a ample, malgrat que actualment només recull aigua des de sota el peatge de l'autopista atès que el tram del Remei ha estat canalitzat cap a la Riera. Els embornals de la cruïlla del Rial de sa Clavella amb la Riera no donaven l'abast. La Policia va treure les reixes de protecció per facilitar l'entrada de l'aigua però no era suficient. Segons els tècnics, el problema més que de capacitat és de construcció. Fins i tot sense les reixes, l'aigua sobreexia.

Els embornals de la Riera tampoc van complir la seva funció perque les reixes protectores van quedar cobertes de fulles. La rierada va provocar molta espectació i molts veïns van concentrar-se a la part baixa de la riera per veure baixar l'aigua. Passat el nou giratori del davant de l'Ajuntament l'aigua tornava al llit de la Riera malgrat que en un principi va inundar parcialment la carretera N-II.

L'aigua també va ha inundar la carretera N-II al Rial Llarg, davant del Caprabo. La urbanització que s'ha fet a l'entorn de l'antiga Muvisa ha rebaixat les proteccions de l'antic rial i l'aigua es desborda.

L'Ajuntament ha encarregat un informe de tots els desperfectes provocats per la rierada per intentar buscar les solucions tècniques als problemes que creen els nous sistemes de canalització de l'aigua.

Agraïm la col·laboració de Bertran Fotògrafs que ens han cedit el material gràfic d'aquest reportatge.


L'aiguat posa en evidència les obres de canalització i caldrà millorar el sistema d'embornals

L'ajuntament ha demanat a la Junta d'Aigues que corregeixi els defectes que s'han detectat.

Iniciativa exigeix que l'acabament de l'obra sigui inclosa als Pressupostos Generals de l'Estat pel 98.
Valoració de l'Ajuntament del comportament de l'obra hidràulica de la Riera durant la tempesta de dimecres 23 d'octubre.

La pluja caiguda ahir va ser de 27 l/m2 en 30 minuts. Els seus efectes han permès constatar el següent:

1. La d'ahir és la primera tempesta de consideració un cop canalitzat el tram de la Riera fins a la N-II. El fet de no tenir experiència de com respondria el sistema hidràulic, obliga a prendre mesures de prevenció com ara alertar els conductors que retiressin el cotxes de la part baixa de la Riera. De totes maneres, en cap moment hi va haver perill d'arrossegament i el trànsit a la Riera no es va interrompre.

2. Dels tres sistemes de recollida d'aigües que s'han dut a terme, els pous de registre, les reixes laterals als carrers i les reixes centrals, dos han funcionat satisfactòriament i un altre no ha resultat del tot eficaç. En concret, els pous de registre i les reixes laterals dels carrers han engolit l'aigua de la pluja, mentre que les reixes centrals han quedat obturades per les fulles dels plataners i han impedit conduir aigües de la superfície cap al caixó. Davant aquest fet, l'Ajuntament ha efectuat una consulta a la Junta d'Aigües de la Generalitat i s'estudia substituir aquestes reixes per unes altres amb més capacitat.

3. Pel que fa al Rial de Sa Clavella, en la seva confluència amb la Riera, s'ha comprovat que constitueix un factor de risc, com ja s'ha assenyalat en diverses ocasions. En aquest lloc es fa necessari alçar les reixes del tram final i un cop l'aigua te caiguda lliure, el cabdal disminueix substancialment.

4. La capacitat del caixó (36 m2), ha permès conduir les aigües amb efectivitat i en el tram final no s'han produït problemes d'entrega al mar.

5. En general, Arenys de Mar és una vila sotmesa a risc hidràulic i en el cas de la Riera, aquest s'ha reduït molt després de la canalització. Tot i això, la Junta d'Aigües elabora un estudi de tota la conca hidrogràfica d'Arenys de Mar, per encàrrec de l'Ajuntament.

Ajuntament d'Arenys

 

El grup municipal d'Iniciativa per Catalunya - Els Verds preocupat per l'obra del capdevall de la Riera.

L'actual cobriment de la Riera és una obra inacabada. Aquest fet pot provocar problemes com el que vam patir ahir. El nostre Grup municipal està preocupat pel fet que aquest any no hi hagi partida pressupostaria als pressupostos generals de l' estat. Això pot endarrerir les obres i crear-nos problemes. El Grup d'IC-EV presentarà esmenes al Congrès per tal de canviar aquesta situació.

Vicenç Martí, portaveu IC-EV


Més informacions sobre la Riera: