Les Imatges

La Webcam
Animació

Els videos
Riera Bisbe Pol

Fotografies
La Riera torna a baixar
Tot just acabat el ruixat
El tram final de la Riera d'Arenys
Inundació al Supermercat del Bareu
El Bareu arrossega cotxes i inunda
la NII
Més imatges del rial del Bareu
La Guardia Civil inundada
Des de Sant Vicenç de Montalt

La Crònica

23 de setembre
Baixa una rierada "com les d'abans"
20:00h. Vilaweb-Arenys
Les intenses pluges provoquen una rierada a Arenys de Mar
21:00h. Vilaweb
La tromba aigua que ha caigut al Maresme ha arrossegat 12 vehicles
22:00h. Vilaweb

24 de setembre
El dia després: zona catastròfica
8:00h. Vilaweb-Arenys
Els alcaldes dels dos Arenys, Caldes i Canet es troben per valorar els danys
12:00h. Vilaweb-Arenys
Primeres valoracions dels danys i primers compromisos d'ajut
20:00h. Vilaweb-Arenys
Informe meteoròleg Dani Ramírez
llista arenyautes
Recull d'articles
El Punt

25 de setembre
Editorial
El Punt
Recull d'articles
El Punt
Entrevistes
El Punt

 Rierada del 23 de setembre de 2002
La Crònica

Articles apareguts a El Punt
edició 25/09/2002

La feina de refer els estralls
Els afectats es posen a treballar per tornar a la normalitat i comencen a avaluar els danys provocats pels aiguats

RAQUEL BEGINES Arenys de Mar / Arenys de Munt
Ahir, als dos Arenys, entre gent que netejava i gent que mirava no es parlava de res més que de l'aiguat. Tothom deia que la tempesta va ser excepcional. A Arenys de Mar, la zona més transitada era el capdavall de la riera Bisbe Pol, on els bombers van estar extraient el fang acumulat al pas subterrani, que es mantenia tallat. El govern municipal també ordenarà extreure la sorra de dins el caixó per evitar que, si torna a ploure fort, s'hagin de lamentar danys majors. La brigada va estar netejant el rial del Bareu, que va provocar inundacions al local de la Creu Roja i de la Guàrdia Civil.

La situació que l'aiguat ha deixat a molts particulars és desesperant. La fusteria Oliver, de davant de la benzinera de l'N-II, i el supermercat Orangutan són només dos dels comerços amb destrosses. També és impactant el cas de l'escola Cassà, on la força de l'aigua va trencar un vidre de l'aula de primer, i va provocar una important inundació. Ahir, els alumnes no van poder assistir a classe. Molts propietaris d'habitatges també hauran de presentar ara reclamacions. La Policia Local va destinar ahir personal per atendre'ls.

A Arenys de Munt, la brigada va treballar des de les set del matí per restablir la situació dels veïns afectats pel despreniment d'un penya-segat del barri de Sant Carles, que tot i l'ensurt van poder passar la nit de l'aiguat a casa. També va ser intensa la feina per rebaixar de sorra la riera, que va estar tallada al trànsit fins anit. Al torrent d'En Terra, es van recollir enormes pedres que van provocar danys a cotxes aparcats i van ser molts els quilos de brossa, fulles i plàstics que la brigada va retirar de la via pública. L'Ajuntament va anunciar que farà canviar deu metres de claveguera a l'altura de l'empresa Punto Nuevo, a la riera, que es va trencar. A la C-61, els treballs van ser intensos per refer la tanca destrossada i no s'acabaran fins dijous.


Estudien demanar la declaració de zona catastròfica als municipis afectats pels aiguats del Maresme
Arenys de Mar i Arenys de Munt concentren els danys causats pel xàfec

R. PALOU Arenys de Mar
Només l'alcalde d'Arenys de Munt, Andreu Majó (AM2000), va facilitar la xifra provisional de danys causats per la tempesta en equipaments públics del municipi. Són 330.000 euros (uns 55 milions de pessetes), i es dóna per fet que la xifra augmentarà en els pròxims dies, quan s'hi afegeixin els desperfectes causats per la tempesta en establiments i domicilis particulars. El recompte dels danys va centrar bona part de l'activitat als ajuntaments d'Arenys de Mar i Arenys de Munt, els municipis del Maresme on es concentren els estralls causats per un temporal qualificat d'històric per la quantitat d'aigua -fins a 83 l / m- caiguda en només tres quarts d'hora. A Arenys de Mar, els veïns afectats eren adreçats a la Policia Local, que a primera hora de la tarda havia rebut una trentena de notificacions de danys. La mateixa mesura es preveu que s'apliqui a partir d'avui a Arenys de Munt per agilitar el còmput global dels desperfectes.

La situació fa que els alcaldes d'aquests dos municipis, i els de Canet i Caldes, on la tempesta també va causar alguns desperfectes, es plantegin la possibilitat de demanar a l'Estat la declaració de zona catastròfica. Ahir s'ho van plantejar en una reunió mantinguda a la tarda a Arenys de Mar. De moment, és només una opció, frenada per les dificultats que això plantejaria als particulars que han de cobrar diners de les companyies asseguradores. «Hem d'escollir l'opció més eficaç», va assegurar l'alcalde d'Arenys de Mar, Joaquim Ponsarnau (ERC). Els alcaldes van acordar anar plegats en la demanda dels ajuts i van insistir en la necessitat de tramitar-los amb rapidesa.


El Consell Comarcal va avisar mitja hora abans

FRANCESC SANTIAGO Mataró
El servei de meteorologia del Consell Comarcal -Meteomar- va avisar els ajuntaments mitja hora abans de caure el xàfec. Ahir, el president del Consell, Josep Jo (PSC), va fer una defensa aferrissada del funcionament del Meteomar i va afirmar que era totalment impossible preveure abans el fort aiguat. Segons dades del servei de meteorologia, el detonant del xàfec va ser l'arribada d'aire fred a les capes mitjanes i altes de la troposfera. Juntament amb la temperatura de l'aigua del mar -23 graus-, va permetre el creixement de nuvolades. La nuvolada es va formar davant la costa d'Arenys de Mar i es va desplaçar cap a Arenys de Munt, on es va reforçar en contacte amb la Serralada Litoral. Aquesta situació meteorològica només es va poder veure en imatges de ràdar poc abans de començar a ploure amb molta intensitat, segons l'explicació del Consell Comarcal.