Les Imatges

La Webcam
Animació

Els videos
Riera Bisbe Pol

Fotografies
La Riera torna a baixar
Tot just acabat el ruixat
El tram final de la Riera d'Arenys
Inundació al Supermercat del Bareu
El Bareu arrossega cotxes i inunda
la NII
Més imatges del rial del Bareu
La Guardia Civil inundada
Des de Sant Vicenç de Montalt

La Crònica

23 de setembre
Baixa una rierada "com les d'abans"
20:00h. Vilaweb-Arenys
Les intenses pluges provoquen una rierada a Arenys de Mar
21:00h. Vilaweb
La tromba aigua que ha caigut al Maresme ha arrossegat 12 vehicles
22:00h. Vilaweb

24 de setembre
El dia després: zona catastròfica
8:00h. Vilaweb-Arenys
Els alcaldes dels dos Arenys, Caldes i Canet es troben per valorar els danys
12:00h. Vilaweb-Arenys
Primeres valoracions dels danys i primers compromisos d'ajut
20:00h. Vilaweb-Arenys
Informe meteoròleg Dani Ramírez
llista arenyautes
Recull d'articles
El Punt

25 de setembre
Editorial
El Punt
Recull d'articles
El Punt
Entrevistes
El Punt

 Rierada del 23 de setembre de 2002
La Crònica

Articles apareguts a El Punt
edició 24/09/2002

Un xàfec d'aigua provoca esllavissades al Maresme i arrossega una vintena de vehicles
La tempesta va causar el col·lapse a Arenys de Mar, Arenys de Munt i Caldes

RICARD PALOU Arenys de Mar
Un veí que havia arribat en cotxe a Arenys de Mar a un quart de set de la tarda definia l'inici de la tempesta com una cortina d'aigua que va sorprendre els conductors que arribaven al poble per l'N-II i per l'autopista a aquella hora. Va ser l'inici de la transformació d'Arenys de Mar en un caos, que es va estendre ben aviat a les poblacions del seu entorn pel tall obligat de la carretera. La tromba d'aigua que baixava d'Arenys de Munt, on van caure 55 litres per metre quadrat, va ser absorbida sense problemes per la riera canalitzada d'Arenys de Mar, on els problemes van sorgir per la impossibilitat de fer front a la quantitat d'aigua -83 litres per metre quadrat- que va caure al municipi. Tot i que no es van registrar danys, els ocupants d'alguns vehicles van haver de ser rescatats enmig de la riera. Dos giratoris de la part baixa van quedar desplaçats, i es van registrar inundacions en els baixos d'algunes cases particulars. Al mateix temps, les terrasses dels bars que hi ha situades en un dels cantons del vial van ser arrasades i algunes cadires van aparèixer enmig de l'N-II, transformada en un fangar. Igualment, es van registrar danys en algunes empreses del polígon industrial Valldegata- Draper i a l'escola Cassà, que es van inundar, i al rial Llarg, que separa el Lidl del Caprabo a peu de la carretera, va caure un mur de més de 20 metres sense que s'haguessin de lamentar danys personals.

La situació va fer mobilitzar immediatament tots els efectius de la policia local d'Arenys de Mar, la Guàrdia Civil, la Creu Roja, els bombers, Protecció Civil i alguna dotació de la policia local de Sant Vicenç, que es va traslladar al municipi per donar un cop de mà, com els Mossos d'Esquadra. Un cop resolts els seus propis problemes, l'alcalde de Caldes d'Estrac, Joan Rangel, també va oferir els seus policies.

Quan la pluja va amainar, es van descobrir escenes dantesques. La més impactant es podia observar a la confluència del Rial del Bareu amb l'N-II, on almenys nou cotxes van ser arrossegats per la tromba d'aigua, que també havia inundat la caserna de la Guàrdia Civil.


La pluja aboca Arenys de Mar al col·lapse
Una tempesta descarrega 83 l / m en tres quarts d'hora i obliga a tallar l'N-II i provoca inundacions i danys a tot el municipi

RICARD PALOU Arenys de Mar
Un veí que havia arribat en cotxe a Arenys de Mar a un quart de set de la tarda definia l'inici de la tempesta com una cortina d'aigua que va sorprendre els conductors que arribaven al poble per l'N-II i per l'autopista a aquella hora. Va ser l'inici de la transformació d'Arenys de Mar en un caos, que es va estendre bén aviat a les poblacions del seu entorn pel tall obligat de la carretera. L'aigua que baixava d'Arenys de Munt, on van caure 55 litres per metre quadrat, va ser absorbida sense problemes per la riera canalitzada d'Arenys de Mar, on els problemes van sorgir per la impossibilitat de fer front a la quantitat d'aigua -83 litres per metre quadrat- que va caure al municipi. Tot i que no es van registrar danys, els ocupants d'alguns vehicles van haver de ser rescatats enmig de la Riera. Dos giratoris de la part baixa van quedar desplaçats, i es van registrar inundacions als baixos d'algunes cases particulars. Al mateix temps, les terrasses dels bars que hi ha situades en un dels cantons del vial van ser arrasades i algunes cadires van aparèixer enmig de l'N-II, transformada en un fangar. Igualment, es van registrar danys en algunes empreses del polígon industrial Valldegata-Draper i a l'escola Cassà, que es van inundar, i al rial Llarg, que separa el Lidl del Caprabo a peu de la carretera, va caure un mur de més de 20 metres, sense que s'haguessin de lamentar danys personals.

Escenes grotesques
La situació va mobilitzar immediatament tots els efectius de la Policia Local d'Arenys de Mar, la Guàrdia Civil, la Creu Roja, els bombers, Protecció Civil i alguna dotació de la Policia Local de Sant Vicenç, que es va arribar al municipi per donar un cop de mà, com els Mossos d'Esquadra. Un cop resolts els seus propis problemes, l'alcalde de Caldes d'Estrac, Joan Rangel, també va oferir els seus policies.
Quan la pluja va amainar, es van descobrir escenes dantesques. La més impactant es podia observar a la confluència del rial del Bareu amb l'N-II, on almenys nou cotxes van ser arrossegats per l'aigua, que també havia inundat la caserna de la Guàrdia Civil. Almenys un centenar de veïns es van congregar en aquest punt per assistir a la retirada dels vehicles, que van quedar impracticables. Alguns, els més grans, afirmaven no recordar haver vist ploure tant en tan poca estona al municipi, i el mateix alcalde d'Arenys de Mar, Joaquim Ponsarnau (ERC), va qualificar la tempesta d'«històrica». En el moment de tancar aquesta edició, els bombers comptabilitzaven una vintena d'actuacions entre les poblacions d'Arenys de Mar, Arenys de Munt i Caldes d'Estrac.

Arenys de Munt pateix per sorpresa la rierada més violenta i amb més danys de tot l'estiu
S'inunden molts baixos, dotze cotxes són arrossegats i desallotgen dos blocs de pisos pel despreniment d'un penya-segat

RAQUEL BEGINES Arenys de Munt
Va ser una tempesta molt violenta que va deixar caure uns 80 litres per m en una hora. Des de 2/4 de 7 de la tarda i fins a 2/4 de 8 del vespre, a Arenys de Munt, va ploure més que en tot l'estiu. L'aigua va baixar amb molta força riera avall i va provocar inundacions en plantes baixes i botigues, que van haver de treure l'aigua amb galledes. Hi va haver moments en què la rierada era tan forta que les onades d'aigua entraven fins i tot per les finestres. Però no sols va entrar aigua a baixos de la riera, en altres carrers, com ara Sant Pau, els veïns també van sorprendre's de veure entrar aigua dins de casa. La rierada va arrossegar dotze cotxes, segons va informar ahir la Policia, i amb l'ajuda dels bombers els van anar traient de la sorra, tot i que la majoria van quedar en condicions deplorables. Va quedar impracticable un carril de la carretera C-61, on es va desprendre una tanca.
Un bon ensurt es van endur els veïns de dos blocs de pisos del carrer Jaume I. Els edificis estan situats davant d'un penya-segat i la força de l'aigua va fer desprendre's tanta sorra que va posar en alerta els veïns. La Policia Local i els Bombers van fer desallotjar els blocs, de setze habitatges, durant unes hores. La sort va ser que la major part de la sorra va caure en un carrer adjacent, que va quedar tallat, i no va afectar de ple els blocs. Després de comprovar que l'edifici no corria cap perill, cap a les deu del vespre, les autoritats van autoritzar els veïns a tornar a casa seva.
L'aiguat també va fer malbé molt mobiliari urbà i, entre el més espectacular, es va veure baixar el quiosc de l'ONCE de la riera, que ahir a la nit no s'havia pogut localitzar. L'alcalde d'Arenys de Munt, Andreu Majó, va explicar ahir a la nit que van posar a treballar tot el personal de la policia, la brigada i l'administratiu per atendre la multitud de trucades i d'avisos. Entre altres feines, quan la riera ja estava seca, la brigada va rebaixar una mica la sorra p
er evitar danys majors en cas que durant la nit continués plovent. «Trigarem uns dies a tornar a la normalitat», va admetre Majó, que va afegir que farà arribar un dossier amb imatges del desastre a Madrid, per recordar que el projecte de canalització de la Riera no sols és necessari sinó que és urgent.
A Caldes, van caure 36 litres per m en mitja hora, entre les 7 de la tarda i 2/ 4 de 8 del vespre, però, a part de la rierada i que algun embornal va quedar col·lapsat, no es van produir incidents.