cliqueu per veure més gran

cliqueu per veure més gran

cliqueu per veure més gran

cliqueu per veure més gran

cliqueu per veure més gran

cliqueu per veure més gran

cliqueu per veure més gran

cliqueu per veure més gran

cliqueu per veure més gran

Un 'geisser' a la Riera?!
19 de setembre del 2000

Crònica meteorològica

Una bossa d'aire fred entra des de l'Atlàntic i en trobar-se amb el Mediterrani, molt més càlid, provoca una sèrie d'aiguats que afecten tota la costa catalana. Era, pràcticament, migdia, i en poc més de 20 minuts el pluviometre d'arenys.org recollia més de 25mm.

L'extensa conca de la Riera de Sobirans va actuar com a desaigua al mar, i ràpidament la riera va començar a baixar amb fúria, i prenent el color marronós característic i marcat pel sauló. Al seu pas per Arenys de Munt, l'aigua arrossega contenidors i troncs d'arbres, i ja camí d'Arenys de Mar descalça un tram de la carretera B-511, davant del barri de Can Boter, on la rierada s'endú part del mur que limita la carretera.

A l'entrar al terme municipal d'Arenys de Mar el caixó de formigó engoleix la rierada. La riera vertebra subterràniament tot el nucli urbà fins a pocs metres de la desenbocadura, on l'obra encara està pendent d'acabar. Justament és en aquest punt on, després del cobriment de la riera, els més curiosos es concentren per a observar expectants l'únic espectacle que avui encara ofereix les avingudes d'aigua: els bots.

La rierada

Els bots, les onades que es produeixen amb les fortes rierades, arribaven a la sortida de la part canalitzada precedides per l'aire que expulsava la pressió de l'aigua contra les parets de la canalització. Els bots picaven contra la reduida obertura i els pilars de la N-II, inundant la carretera que va quedar tallada durant més de mitja hora.

També es va produir un fenomen inusual que va fer passar uns minuts de molta tensió a la Policia Local i als qui es trobaven al capdavall de la riera. La forta avinguda va obstruir amb troncs d'arbres durant uns minuts la sortida del caixò de formigó, obligant a l'aigua a buscar altres sortides. La força dels bots va fer sobresortir aigua pulveritzada per la junta de dilatació de l'última llosa de cobriment, fent saltar la junta i provocant una mena de 'geiser' d'un metre aproximadament. La força de l'aigua, finalment, va aconseguir obrir-se camí i la rierada va acabar arrossegant el tap que s'havia creat.

Paral·lelament l'aigua que recollien els diferents carrers no podia ser engolida pels embornals ja que van quedar coberts de fulles que impedien la seva funció. Aquest fet va provocar que la tempesta fes baixar, una vegada més, un pam d'aigua per sobre de la riera, provocant una petita "cascada" d'aigua en caure al caixó de la riera.

Al capdamunt del carrer Olivar, la pluja va provocar l'ensorrament d'un mur de la Finca del Paraiso, atrapant sota la runa dos cotxes aparcats que van quedar totalment destrossats.

Aquestes són les notícies publicades per Vilaweb-Arenys:
-
S'embossa la Riera! 19/09/2000
- El Maresme pateix l'efecte de les tempestes 19/09/2000
- Inspecció de possibles danys a l'obra de la Riera 19/09/2000
- Els tècnics de l'ACA inspeccionen la Riera 20/09/2000
- L'alcalde demana que la riera s'acabi d'una vegada 21/09/2000

En aquesta pàgina es troben tots els arxius amb les dades meteorològiques disponibles a l'arxiu d'InfoMet referents al dia 19 de setembre del 2000

Si us agrada el tema, a la plana d'en Joan Arús i Dumenjó trobareu informació molt completa i interessant sobre els aiguats "típics" del Maresme.

I si voleu recordar altres rierades o com s'efectuà el seu cobriment feu una ullada a altres cròniques antigues:

5 de desembre de 1996 - L'aigua arrossega tres arbres i les voreres de la Riera
24 de desembre de 1996 - La Riera pren forma
23 d'octubre de 1997 -
Baixa la Riera!


Tornar a portada

ARENYS.ORG / VilaWeb-Arenys 1996-2000 © AMPLE 24 Sccl i els seus respectius autors