La Revetlla del 2002 

La Revetlla del 2001 



[editorial] - [programació] - [en la memòria] - [Nunca Máis] - [Guerra No!] - [Agraïments]

editorial
Aquest any celebrem el 25è aniversari de la Revetlla Popular de Sant Joan a Arenys. Estem convençuts que al llarg d'aquests anys, hem anat fent una feina, lenta, a poc a poc, fins a consolidar una de les festes que fa que a Arenys hi vingui més gent. No ha estat un camí fàcil; discussions amb l'Ajuntament, amb el botiguers, que són els nostres anunciants, amb algun grup polític, rierades, molta mala llet i malauradament un desgraciat accident que se'ns va endur la vida de la Montse. Des d'aquí un record per a ella. Així doncs, estem celebrant la fi d'un cicle, els primers 25 anys de Sant Joan.
Gràcies doncs a tothom per suportar aquests primers 25 anys. No us oblidem!
D'aquí a cent anys tots calvos.

[editorial] - [programació] - [en la memòria] - [Nunca Máis] - [Guerra No!] - [Agraïments]

programació

DISSABTE 21 DE JUNY
  A la primera platja plantada de la foguera durant tot el dia. Tothom que s'acosti podrà intervenir en la decoració. No deixeu de portar res que vulgueu cremar en l'inici de l'estiu!!
 
DIUMENGE 22 DE JUNY
  18.30h a la plaça de l'església festa infantil CIA. SAPASTRE fàbrica de sapastreries
Hi haurà berenar per la mainada.
 
DILLUNS 23 DE JUNY
 

21.00h arribada de la Flama del Canigó.

21.30h encesa de les fogueres.

XXV REVETLLA POPULAR
22.00h Sopar Popular de Sant Joan (per a +informació i tiquets: maulets@arenys.vilaweb.com)

00.00h a la plaça de les palmeres MR. FACE & LA COMISSIÓ

00.00h a la 1ª platja. DJ's: MIQUI PUIG, MISS SHAMPOO i BABY G

01.30h La Crema de les Fogueres. Actuaran Tabla Tarang Percussió (abans i durant l'encesa).

02.00h a la plaça de les palmeres LA SALSETA DEL POBLE SEC

Revetlla Solidària 0,7%
La comissió tornarà a destinar una part dels seus ingressos a projectes de cooperació amb el 3r món.

[editorial] - [programació] - [en la memòria] - [Nunca Máis] - [Guerra No!] - [Agraïments]

en la memòria
A continuació us oferim un resum d'escrits que han aparegut en els programes dels darrers anys i l'opinió d'alguns col·laboradors, que han volgut dir la seva en aquest programa:

La Festa del Solstici d'estiu (Sant Joan) que els d'Arenys cuiden especialment, participant-hi de manera activa i entusiasta, s'ha convertit al cap dels anys en una de les actuacions que la Salseta espera amb més il·lusió. L'enteniment entre el poble d'Arenys i la nostra orquestra ha creat un clima de complicitat, que dóna a la revetlla un ambient de bon rotllo i alegria de moltíssims kilowats d'amistat. La màgia de la comunicació amb el públic ha fet que la revetlla d'Arenys sigui, per a nosaltres, una de les places on en lloc d'anar-hi només a tocar hi anem a disfrutar.
La Salseta del Poble Sec


La nit és, en el fons un gran ésser eteri: ni el pots palpar ni endur-te'l al llit. Ens han dit i redit que la nit és fosca, la solitud, la desesperació. El pecat. Per això mateix, molts contes de por i moltes pel·lícules de terror prenen ple sentit perquè passen de nit. I, en l'origen de totes les coses, la nit fou el caos, el no-res absolut. Però la nit de Sant Joan ho transforma tot: la solitud en companyia, la por en desig, la fosca en altíssimes fogueres de claror, el pecat en tendresa, el no-res en un amor que tot ho omple i tot ho inflama. Qui es perd dins aquesta nit i s'hi arriba a confondre, en surt completament renovat.
Jordi Bilbeny


És la festa de l'energia, de l'arrelament i el mestissatge, de l'indòmit sentit de rebel·lar-nos. fusió! Aigua, foc, terra, aire . fusió! integració, tolerància, amor, insubmissió . Benaventurats aquells que són engendrats en el solstici d'estiu perquè seran fills de la llibertat. És l'hora
de picar l'ullet, somriure i fer petonets. És la festa de la gent.
Jota


És nit d'amor i de sortilegis; de saltar fogueres, de torxes que caminen enceses i de sorolls i músiques festives. És nit de curar trencats, desenganys, berrugues i altres mals que s'encomanen. És la nit més curta i de vetlla més llarga. És la nit del poder reestructurador d'afavorir projectes ambiciosos. És la nit de la gran catarsi col·lectiva, purificadora i emocional: on hi hagi conflictes sorgirà el diàleg. És la nit que obre la porta a l'expansió i a l'entesa. És la nit, en definitiva, de la gran festa del solstici, del sol honrat com a sant, sota l'advocació de Joan. Benvinguda nit... i fes-te intensa!
Pep Quintana


Mal utilitzat políticament, el mot "popular", ens diu que pertany al poble, que té qualitats adequades per el poble. Aquest mot i no un altre és el que diferencia d'una manera clara la Revetlla de Sant Joan a Arenys de Mar, de la majoria de les revetlles que envolten la nostra. La intenció de recuperar una festa amagada per un régim fosc, i convertil-la en un acte, obert, lliure i participatiu, va marcar els inicis, ara fa 25 anys, d'una festa que ha perdurat en el temps, i que ha sobreviscut a riarades inoportunes i polítics incompetents. Les riarades amb els seus ruixats estiuencs, els polìtics amb les seves esquitxades d'ignoráncia i desconeixement , per acabar deixant-los en evidencia davant un poble que durant 25 anys ens ha fet costat en la nit més curta de l'any.
Miquel Vila


Em fa feliç poder-me acomiadar en aquest programa com a membre de la C.F.S.J. Un programa i una festa que s'ha dut a terme gràcies a un grup de gent, sense ànim de lucre, que ha optat per a una sèrie de ideals, com són les festes populars, la solidaritat, la llibertat d'expressió, el dret a la reivindicació, i d'altres, que penso, han quedat reflexats en els nostres programes i el nostre tarannà, al llarg d'aquests 25 anys. Aquest és un comiat que em porta a la memòria, moments de felicitat, de ràbia, de Impotència davant de fets inexperts i terribles, i una barreja també de cansament i gaubança cada 24 de juny. Sobre tot, i acabant ja,vull agraïr als meus companys, ajuntament, comerciants, amics, i també als que han vingut de tot arreu , any rere any, simplement a passar-s'ho bé, haver fet de la festa de Sant Joan d'Arenys de Mar, la millor del Maresme, I perdoneu-me, si peco de preponderància. Entre tots ho hem fet !
Montse Mirasol


Sant Joan?
Disbauxa, alegria, gresca, color, màgia, misteri, follia, descontrol, bon rotllo, eufòria, felicitat, evasió, records, vitalitat, diversió, emocions...
... en definitiva "una nit especial"
Àngels Salichs


Ara fa 25 anys, un grup de joves vàrem decidir que calia celebrar una festa molt nostra, que teníem oblidada, Sant Joan. Vam decidir que la Revetlla havia de ser popular i
reivindicativa. Al llarg d'aquests 25 anys la festa s'ha anat fent més gran i més popular. Com tots sabeu fins fa 5 anys, la celebràvem al Calisay, però degut al cobriment de la Riera ens vam traslladar a la platja. La Revetlla al Calisay la recordo amb enyorança i satisfacció. Satisfacció per haver aconseguit una gran festa, on tothom hi pot participar i, enyorança pel caliu que tenia, amb les fogueres a prop, amb la seva llum i escalfor, celebrant tots junts la nit més curta i més màgica de l'any. Fer la Revetlla a la platja ens omple en primer lloc, perquè ens dóna la possibilitat de poder oferir diferents estils de música i espectacles per a tots els públics. Tenir el mar de company ens relaxa a tots, i això es reflexa a la festa, molt més tranquil·la i pacífica.Es evident que una Revetlla com aquesta, requereix una gran esforç de tota la gent que la fa possible, dels qui ho fan d'una manera directa, preparant-la des de principis d'any, fins a tots aquells que altruistament ens ajuden. A tots ells moltes gràcies.
Bon Sant Joan 2003!
Montse Mas


Ganes, entusiasme, decisions, discusions, feina, alegria, festa, gent, diversitat, música, espectacle, foc, alternatives, diferències, calor, multitud...Nit màgica que s'uneix a la matinada radiant davant la mar, plena de juventut, farra i cansament. L'unió d'aquestes paraules es el que defineixen el meu sentiment viscut aquesta nit.
Montse Rodriguez


La Revetlla? A Arenys de Mar

Organitzar una festa com aquesta, any rere any, no és una feina fàcil, requereix molt esforç, però la nit de la revetlla, quan alces la vista i veus tota la gentada ballant i passant-ho bé saps que una altra vegada ha valgut la pena. Per Sant Joan et trobes els amics de sempre, veus gent que feia temps que no veies i la que segurament tornaràs a veure el proper Sant Joan( perquè qui ve, torna). Sembla que tothom sigui aquí, gaudint amb nosaltres d'aquesta nit màgica. I diem màgica, perquè Sant Joan és una data especial, una d'aquelles poques nits on el bon rotllo i la complicitat amb els demés està a l'ambient. Les ganes de passar-ho bé és l'objectiu comú. Diuen que quan t'ho passes bé el temps passa volant, ens agradaria pensar que és per això, que hem anat fent cada any la nit de Sant Joan una mica més curta, fins a convertir-la en la més curta de l'any. Bon Sant Joan a tothom!
Laia Irzo i Xavi Agulló


La força de la tolerància

Associacionisme, una paraula tan poc usada com coneguda, i que representa el motor que mou qualsevol societat.Associacions culturals, esportives, lúdiques, de pares, etc. Només es demana un requisit: voler fer coses amb d'altre gent. No cal ser amics ni tenir opinions paral·leles, només cal ser capaç de respectar i treballar fent pinya. No s'entén el progrés social sense l'associacionisme altruista que només persegueix el plaer de fer coses per l'altra gent, sense esperar res més que la satisfacció d'aquells a qui van destinades. Sortosament, Arenys n'és ple. I n'hi ha una que fa anys, 25: la Comissió Organitzadora de la Revetlla de Sant Joan. Aquest aniversari és de tots, ja que sense la col·laboració de poble amb el seu suport als diferents actes que organitzen s'hauria perdut a il·lusió de repetir any rera any la feinada que representa l'organització de tot plegat. No puc evitar sentir una certa satisfacció de pertànyer a aquest grup de gent, que dins les possibilitats de cadascú, treballa per fer quelcom que enalteixi el poble i el faci conegut arreu amb una festa molt arrelada a casa nostra. En aquests temps que corren on exercir la nostra identitat és complicat, formar part de l'associacionisme, un tret identificatiu de la nostra cultura, m'omple d'orgull. Felicitats a tothom.
Santi Rivera


La Revetlla

23 de juny, ha arribat l'estiu. Fa calor. Començo a passar les nits de festa al carrer. Hi ha una revetlla popular. Ens hi acostem amb els amics. Ens agrada. Podem ballar, saltar, cridar. Fem cua a la barra per comprar cervesa. S'ha de col·laborar amb la revetlla. Comprem el tiquets de 10 en 10. Hi poassem tota la nit. Quan surt el sol anem a banyar a la platja. Ens ho hem passat molt bé. L'any que ve hi tornem. I l'altre, i l'altre, i l'altre... Un any em trobo a la barra, però a dins. Hi estic venent, tiquets de 10 en 10. M'agrada. També puc ballar, saltar, cridar. Al matí no em vaig a banyar a la platja. Decideixo anar a esmorzar amb tots els que erem dins la barra. M'ho he passat molt bé. L'any que ve hi tornaré. I l'altre, i l'altre, i l'altre...
Sussi Vila

[editorial] - [programació] - [en la memòria] - [Nunca Máis] - [Guerra No!] - [Agraïments]

Nunca Máis
1) Informació de la Comissió tecnico-científica de la Plataforma ciutadana "Nunca Máis"
Maig de 2003: sis mesos després de la catàstrofe

Estat actual de les costes:

· Vaixell enfonsat (pecio)
- Enfonsat a 130 milles de la costa gallega ( a 3.800 metres de fondària). Donada la seva densitat (1012kg/m3), sempre menor que la de l'aigua marina a aquesta fondària (1043 kg/m3), continua sorgint a la superfície. També hi ha perill a causa de sismicitat de la zona. Es desconeix com estan en aquest moment les esquerdes provisionalment tancades per el "Nautile".
- Es necessita una solució urgent pel vaixell enfonsat.

· Fons marí
- Es constata la persistència de la presencia de fuel al fons marí, concretament entre 120 i 200m de profunditat.
- Es proposa la necessitat de realitzar una cartografia detallada de la ubicació del fuel als fons
marins i un estudi rigorós sobre els mitjans tècnics més raonable per afrontar la seva neteja.

· Neteja de platges i roques.
- Encara que la sorra d'algunes platges sembla neta a la superfície, la majoria presenten fuel a capes soterrades ("efecte lasanya")
- Convé agilitar les feines de neteja, i no s'entén l'avís de l'Administració perquè pari l'arribada de voluntaris.

· Recursos Productius.
- L'obertura de l'activitat pesquera i extractiva de gran part del litoral, encara en situació de risc d'existència de fuel, és una temeritat per part de l'Administració.
- Es demanda que es mantinguin les vedes fins que no es garanteixin que els productes del mar estan al cent per cent.


2) Balanç econòmic.

· Les anomenades ajudes als Afectats per part de l'Administració van deixar fora a col·lectius sencers d'afectats (p.e. els comercialitzadors). Varen ser escasses i ara s'obliga a pescar i mariscar en contra de l'opinió majoritària del sector.

· Després de 6 mesos de la catàstrofe, no existeix cap pla real per la recuperació econòmica de la zona. De fet, el governamental "Pla Galícia" no contempla les activitats pesquera, marisquera o aquícola, limitant-se a accions inconnexes, la majoria previstes anteriorment.

· Les indemnitzacions promeses pel FIDAC són clarament insuficients, ja que només es refereixen a una petita part dels danys, i per tant, dels afectats.

· Es segueix deteriorant la imatge de la marca dels productes gallecs del mar, perquè l'Administració va permetre'n la sortida al mercat quan encara hi havia fuel al mar i la les platges.

[editorial] - [programació] - [en la memòria] - [Nunca Máis] - [Guerra No!] - [Agraïments]

Guerra No!
>>> Atenció!!! En la poca estona que trigaràs a llegir aquest petit escrit, els estats del món hauran gastat un total de 8.000.000 d'euros en exèrcits i 150 nens i nenes hauran mort als països empobrits*. <<<
*>Nota: no llegir l'article en cap cas significa que aquests fets no es produeixin.

DESOBEEIX A LES GUERRES... INVERTEIX EN LA PAU
Construïm el poder des de baix

Els grans mitjans de control i desinformació anunciaven i retransmetien en un directe gairebé real LA FI DE LA GUERRA A L'IRAC. Capítol tancat. A partir d'aleshores altres temes de semblant importància ens han fet companyia durant l'hora dels àpats: les eleccions a la presidència del Barça o els vitals pactes municipals post-electorals.

Enrera hem deixat cassolades, manifestacions, silenci, música, xerrades, i, perquè no dir-ho, odi... tot, això sí, per a fomentar una cultura de la pau. Una pau que, tots sabem, no ha arribat amb el desembarcament dels "neoimperialistes" dels Estats Units a la bombardejada i saquejada ciutat de Bagdad. Senyors del món, per qui ens prenen? És ben clar que sota les excuses de combat contra el terrorisme i l'alliberament mundial, us moveu per freds interessos econòmics.

Sant Joan, el solstici, la revetlla, ... Ells, "els senyors del món", potser creuen que ja no és temps de compromís amb aquest món. Pensaran que tots marxarem a la platja i prendrem el sol i oblidarem per sempre? Però diríem que s'equivoquen. Les nostres platges no estan embrutades ni comprades per la mà negra del PP. Tenim ben clar que UN ALTRE MÓN ÉS POSSIBLE, estiguem de festa, a la platja o treballant.

Mentre alguns s'entesten a canviar el món des de la política, molts dels nostres companys ens estan demostrant a Seattle, a Gènova, a Barcelona, a Evian, que és possible capgirar el món sense prendre el poder, a partir d'altres maneres d'organitzar-se que fomentin la participació, la responsabilitat i el protagonisme de totes les persones. I a Arenys en som una bona colla d'aquests "irreductibles gals" que resistim al sistema que se'ns vol imposar, i que li plantegem altres respostes.

Cadascú ho fa a la seva manera, a la seva mesura. Poc a poc, mica en mica, granet a granet. "Només som un petit gra de sorra, però mirem de ser-ho a la sabata de qui no deixa construir un món per tothom". Tenim moltes opcions... per triar que no quedi: comerç just, banca ètica, boicot als productes EEUU, sortir al carrer i manifestar-se, reenviar correus electrònics, signar un manifest... Evidentment no podem complir amb tot, ni tan sols una opció al 100%; també hem de reconèixer que no som súperherois.

En aquestes quatre ratlles us explicarem una resposta a la guerra que aquests dies s'està portant a terme a Arenys i a la que també us podeu apuntar.

La raó d'aquest escrit és LA GUERRA, i el nostre rebuig a qualsevol mena d'atac, invasió, conflicte bèl·lic o com se'l vulgui anomenar. Amb la guerra hi ha dues possibilitats: col·laborar-hi o no col·laborar-hi. Aquests darrers mesos, i com mai s'havia fet abans, Arenys, Catalunya, Europa, el món sencer ha denunciat la invasió a l'Irac, tan patèticament disfressada. Els Estats no han volgut acceptar la nostra veu. I, malauradament, les guerres continuen a tot el planeta... n'acaben unes i en comencen d'altres. I la investigació militar no s'atura. No és aquest el moment que d'assumir la nostra responsabilitat individual per tal d'aconseguir que això canviï?

A la nostra "societat desenvolupada" de principis del segle XIX, ens trobem sovint cara a cara amb l'Estat, però la declaració de la renda és, en la majoria dels casos, l'única ocasió que tenim de passar comptes amb ell. L'Estat ens diu que ha arribat el moment de pagar. NO! HA ARRIBAT EL MOMENT D'ANALITZAR: es tracta de contribuir a les despeses de l'Estat, però sense oblidar que entre les partides pressupostades n'hi ha una que, sota el nom de "defensa", s'emporta una gran quantitat de milions d'euros. Aquesta "defensa" no és la nostra defensa: defensa de qui? defensa de què? defensa davant de qui? defensa per qui?

Si ens preguntessin a cada un de nosaltres què és el que s'ha de defensar n'obtindríem moltes respostes: la qualitat de la vida, el dret a la salut, l'accés a la cultura, el respecte als drets humans, l'entorn natural, la no explotació dels uns pels altres, la defensa de les minories davant les majories... Moltes respostes possibles i totes sota un denominador comú: cap, absolutament cap, amb allò que l'Estat defensa per mitjà dels exèrcits.

La nostra acció es diu: 'Objecció Fiscal', i ja fa temps que es coneix i porta a terme. L'Objecció Fiscal és la nostra particular disposició de no col·laborar amb l'Estat en les despeses de preparació de les guerres i del manteniment de l'exèrcit. Una forma de desobediència civil activa en el moment de fer la declaració de la renda que consisteix tècnicament a desviar una part d'aquest impost a un projecte que es destini a la defensa d'un progrés social i solidari. Així, al mateix temps que ajudem a engegar projectes d'utilitat social, manifestem el nostre rebuig al militarisme i contribuïm a reduir les despeses militars com a camí per a aconseguir la total anul·lació dels exèrcits i de tot l'entorn militar.

No es tracta de pagar menys impostos. Es paga exactament el mateix, però negant la col·laboració amb el manteniment de l'aparell militar. A més hem de tenir en compte que desviar diners de fins militars a fins solidaris és crear autèntica seguretat.

Nosaltres volem treballar per una cultura de la pau, de la justícia i la cooperació internacional. I continuarem endavant malgrat tots els obstacles que intentin posar-nos.

Grup d'espontanis per l'objecció fiscal | Arenys Solidari
no@arenys.org | asolidari@arenys.org

* Aquest escrit està dedicat a tots vosaltres, però molt especialment a:
- tots els companys de les Illes i València que hauran d'aguantar quatre anys la fatxenda del PP.
- tots els arenyencs que van recolzar la moció per declarar Aznar, Blair, Bush i Sadam persones non grates a Arenys de Mar.
- i a la Rachel Corrie, pacifista nordamericana assassinada per un buldòzer israelià el 16 de març de 2003 quan intentava evitar la destrucció d'unes cases palestines a Rafah.

[editorial] - [programació] - [en la memòria] - [Nunca Máis] - [Guerra No!] - [Agraïments]

 

Agraïments
La comissió organitzadora vol donar les gràcies a totes les persones que d'una manera desinterassada ens han ofert la seva col·laboració per tirar endavant la revetlla de Sant Joan durant aquests 25 anys.

Gràcies Miquel, Montse, Marc, Helena, Jose, Joan, Montse, Júlia, Pere, Rosa, Àlvar, Marta, Santi, Sussi, Roc, Jana, Laia, Xavi, Biël, Roser, Jofre, Jordà, Mireia, Montse, Andreu, Pol, Àngels, Esteve, Carlos, Sílvia, Vador, Sandra Carme, Anna, Tilak, Elena, Quico, Mar, Jaime, Elisa, Nando, Lourdes, Enric, Rosa, Tete, Lali, Imma, Marcel, Enric, Ester, Ferran, Fernando, Carmen, Carme, Marta, Teresa, Vicenç, Oriol , Ivan, Toni, Eva, Sussana, Albert, Xevi, Nuri, Pilar, Geni, Isabel, Marta, Teresa, Àngel, Xami, Laura, Francesc, Pep, Jota, Salvador, Ramon, Joan, Dani, Tània, Quim, Pilar, Jordi, Pils, Pere, Oriol, Hug, Rafa, Lluís, Maria, Edu, Agustí, Mils, Maria, Ignasi, Joël, Raül, Joanet, Llum, Lucky, Miqui, Manel, Fèlix, Monny...i a tots els que heu col·laborat a fer una revetlla com aquesta. MOLTES GRÀCIES A TOTS!!!!

La comissió organitzadora també agraeix el suport de tots els anunciants, de l'Ajuntament, Creu Roja, Protecció Civil, Coratama, Codorníu, La Caixa, Xiringuito Justo, Ample 24, Espais Comuns i Diagonal.

[editorial] - [programació] - [en la memòria] - [Nunca Máis] - [Guerra No!] - [Agraïments]

[tornar a portada]