La Pesca a Arenys

informe 1996

Els pescadors del port d'Arenys es queixen que cada vegada hi ha menys peix davant les costes del Maresme. La situació del sector pesquer no millora. Per segon any consecutiu la producció pesquera catalana continua baixant.

Foto: ArenysNews

La crisi | La veda | El dia a dia |

LA CRISI DEL SECTOR PESQUER

El volum de vendes durant el 1996, segons les dades que ha fet públiques el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, confirma aquesta tendència a la baixa. Al port d'Arenys s'han facturat 1.315 tones menys de peix que l'any passat. En total, s'han capturat 3.775.701 quilos de peix amb una facturació de 1.258.348.012 pessetes. El president de la confraria de pescadors, Antoni Marzoa, considera que el volum de vendes de cada port no s'ajusta a la realitat, ja que no reflexen les captures de les barques d'encerclament, 16 al port d'Arenys, que des de fa anys surten a pescar el peix blau al Golf de Lleó. Marzoa apunta que les vendes que aquesta flota fa als ports gironins s'hauria de sumar a la facturació del port d'Arenys. De tota manera, Antoni Marzoa, creu que la producció pesquera està tenint els pitjors resultats dels últims anys. L'única manera de sortir d'aquesta crisi, segons Marzoa, són les vedes que permetin regenerar el fons marí.

APLICAR UN PLA DE VEDES

La proposta que fa el president de la confraria de pescadors d'Arenys és aplicar una veda d'un dia per a les barques d'arrosegament que cada dia entren i surten de port, i una aturada de dos mesos, per les flotes d'encerclament. Tot i que la Generalitat i els pescadors van decidir aplicar vedes des del 1996 i fins l'any 2.000, la retallada pressupostària que afecta al govern català fa impossible ara per ara que es pagui les subvencions als armadors per compensar les pèrdues que inevitablement comporten les vedes. El conseller d'Agricultura Ramaderia i Pesca, Francesc Xavier Marimon, va manifestar, a Palafolls, durant una visita a la comarca, que es impossible portar a la pràctica el pla de vedes sense demanar ajudes a l'Estat, després que la Unió Europea retirés els ajuts que es donava al sector pesquer.

EL DIA A DIA AL PORT D'ARENYS

La crisi es ve notant des de fa temps. Els pescadors van cada dia al Port i molts es pregunten si val la pena de sortir a pescar per la quantitat de peix que podran arribar a agafar al final del dia. La flota d'embarcacions petites, que aplega una seixantena de barques, són les que més noten la sobreexplotació del fons marí. Aquests pescadors són els que es dediquen a la pesca artesanal del trasmall i la teranyina i denuncien que les embarcacions d'arrosegament sobrepassen els límits permesos per la llei i amb les xarxes destrossen el fons marí més proper a la costa, on ells pesquen. L'explicació més habitual que donen la majoria de pescadors és que els grans no troben peix mar endins i per això s'apropen al litoral. El cas és que uns i altres coincideixen en que cada vegada hi ha menys bancs de peixos. On es veu la crisi de la pesquera és alhora de descarregar el peix al moll. Les caixes baixen més buides que plenes i alhora de fer la subhasta els peixaters han de comprar el que troben.

Article d'Elena Ferran