Fes-me clic per veure'm més gran
Fes-me clic per veure'm més gran
Fes-me clic per veure'm més gran
Fes-me clic per veure'm més gran
Arenys de Munt

Municipi situat a la comarca del Maresme, en el mateix terme municipal hi ha els petits agregats de Torrentbò i de Sobirans. Es troba a 121 m. sobre el nivell del mar. El nucli urbà és arrapat a la Riera i observat constantment pel Tres Turons, dins d'una vall. Amb 5483 habitants ha crescut considerablement en els darrers anys i les noves construccions que aquest creixement ha comportat han anat canviant la fisonomia d'alguns barris del poble.

L'economia local s'organitza entre la indústria i l'agricultura. La industria tèxtil havia tingut un paper destacat fins fa uns anys que va patir una forta crisi. Actualment l'activitat industrial, que dona feina a percentatge elevat de la població, s'agrupa a l'entorn de la zona industrial del Torrent d'en Puig. L'agricultura ha anat minvant i actualment s'hi dedica un percentatge molt petit de la població. El principals cultius són la maduixa, l'horta i la cirera, amb la varietat d'en Roca que s'està mirant de promocionar. Al sector comercial i serveis hi ha un elevat nombre de població comparable als percentatges de la indústria. A més cal destacar les activitats artesanals reconegudes i arrelades al municipi: les puntes de coixí i el vidre tallat.

Passejar pel nucli urbà d'Arenys de Munt vol dir gaudir de la Riera, centre comercial i social, amb una magnífica volta formada per la brancada dels plàtans que ofereixen una agradable fresca a l'estiu i que li donen un caire molt particular i difícil de trobar en cap altre lloc. Així mateix també impressiona veure baixar aquest canal natural ple d'aigua en dies plujosos.

Al municipi s'hi poden trobar diversos testimonis que expliquen la seva evolució històrica:

- Església parroquial de Sant Martí s.XVI d'estil gòtic tardà amb el campanar de torre quadrada, on es conserva un valuós retaule, obra pel poeta i pintor renaixentista Pere Serafí.
- Masies del s.XVI i XVII (can Rossell, can Mallol de la Torre amb una torre de defensa). Cal destacar la casa-castell de Can Jalpí (s.XX) que s'està mirant de preservar com parc.

-
Als afores del municipi s'hi troba el Parc de Lourdes, amb una capella sota l'advocació d'aquesta verge i on es realitzen trobades i aplecs de la gent de la comarca;
- Restes arqueològiques. Hipogeu de ca l'Arquer i el Megalit de l'Infern.

La Festa Major en honor al patró del municipi, Sant Martí, se celebra el dia 11 de novembre, en plena tardor. Per les dates de la Festa Major cal destacar el 'relleno', plat típic fet a partir de pomes farcides de carn que les bones cuineres fan cada any per la Festa Major, sense poder afirmar que la recepta i el secret siguin únics.

Més informació a Internet:

Dades d'Arenys de Munt

Esbart del Centre Moral

Arenys.ORG

VilaWeb-Arenys

ARENYS.ORG / Grup Fotografic d'Arenys de Munt 2000 © AMPLE 24 Sccl i els seus respectius autors