> Dissabte, 3 de maig
>> La Biblioteca Pare Fidel Fita es queda petita per escoltar els candidats i el debat pre-electoral sobre participació cívica
Rubirola, Fontbona, Ponsarnau, Zaragoza i Martí, candidats a l'alcaldia d'Arenys de Mar
es van comprometre divendres a dedicar més esforços el pròxim mandat per fer efectiva la participació ciutadana.

El Grup de Debat i Tertúlia d'Arenys de Mar va programar divendres 2 de maig un debat amb el títol "Participació ciutadana: el paper de la ciutadania en la gestió municipal". L'acte va aixecar força expectació i va omplir la Biblioteca Pare Fidel Fita amb més d'un centenar de persones. Era un important debat pre-campanya que comptava amb la presència de les cinc persones que encapçalaran les llistes electorals del proper dia 25 de maig, per optar a presidir el Consistori d'Arenys de Mar: Miquel Rubirola (CIU), Santiago Fontbona (PSC), Joaquim Ponsarnau (ERC ), Rosa Zaragoza (PP) i Vicenç Martí (ICV ). El debat, moderat pel periodista arenyenc Francesc Castell, va tenir una estructura força pautada. Els cinc candidats van disposar d'un torn de vuit minuts per respondre dues preguntes: què entén cada grup municipal per Participació Ciutadana, i quins mecanismes utilitzaran per aconseguir una veritable participació ciutadana a la gestió municipal d'Arenys de Mar.

El candidat de CiU, Miquel Rubirola, va proposar fer una consulta sobre el trasllat de l'Ajuntament al Xifré i també sobre el pla de dinamització del port. Va afirmar que els assumptes de la gestió municipal no solament han de ser necessàriament accessibles als treballadors de l’administració, sinó que han d'estar oberts al vilatans. En aquest sentit, Rubirola va remarcar que CiU té clar el que és participació ciutadana i que els assumptes públics no estan reservats només als que governen.

L'alcaldable del PSC, Santi Fontbona, va explicar que per a la formació el concepte de participació ciutadana es defineix en la mateixa paraula. Fontbona va basar l’aspecte principal de la participació dels arenyencs en la confiança que tinguin en els càrrecs electes i també va matisar que per el PSC el concepte de participació no és nou. Va defensar que la política s'ha de fer «de baix a dalt» i va insistir que cal continuar potenciant la informació.

L'actual alcalde i candidat d'ERC, Joaquim Ponsarnau, es va comprometre a continuar treballant en la línia iniciada, destacant que la participació ciutadana es fonamenta en la democràcia i que els vilatans tenen el protagonisme en aquest sentit. També va donar importància a la informació que reben els arenyencs a través dels mitjans de comunicació que, segons Ponsarnau, s’ofereix de manera molt transparent. Ponsarnau va destacar que la participació ciutadana és responsabilitat de tots.

La candidata del PP, Rosa Zaragoza, va destacar que el ciutadà necessita expressar el que pensa i que la participació no s’ha de limitar a votar cada quatre anys. Zaragoza va posar com a exemple de participació la consulta popular que s’hauria de fer sobre el trasllat de l’Ajuntament al Xifré. A més, va remarcar que els partits s’han de comprometre a revisar el Reglament de Participació ciutadana. Finalment va criticar que l'actual govern no s'ha obert prou i que no es pot fer una audiència de pressupostos quan ja estan dats i beneïts.

L’alcaldable d’ICV, Vicenç Martí, va dir que aquesta legislatura s’ha caracteritzat per una millor atenció al ciutadà, a qui se li han obert les portes de l’Ajuntament. Segons Martí, el concepte de participació ciutadana no es pot utilitzar com a reclam electoral i va demanar que es recordi on i qui ha començat a fer participació ara que tothom se n'omple la boca.

A la segona part del debat, les entitats i les persones presents a l'acte, van tenir l'oportunitat de formular les seves preguntes, en relació al tema, als membres de la taula. Finalment, cadascun dels candidats va tenir un torn de paraula per exposar breument les seves conclusions.


> Les veus

- Presentació de l'acte a càrrec de Xavier Febrer, portaveu del Grup de Tertúlia i Debat
- Miquel Rubirola, candidat a l'Ajuntament d'Arenys de Mar per CIU
- Santiago Fontbona, candidat a l'Ajuntament d'Arenys de Mar per PSC
- Joaquim Ponsarnau, candidat a l'Ajuntament d'Arenys de Mar per ERC
- Rosa Zaragoza, candidata a l'Ajuntament d'Arenys de Mar per PP
- Vicenç Martí, candidat a l'Ajuntament d'Arenys de Mar per ICV

> Les imatges (fotografies: Xavier Salbanyà)



L'Ajuntament d'Arenys de Mar va aprovar, l'any 2000, el Reglament de Participació Ciutadana que es pot consultar íntegre en la pàgina web de l'ajuntament.