50è aniversari de la recuperació de
la Dansa d'Arenys de Mar

Esbart Maragall de Joventut Seràfica*

L'Esbart Maragall, com a entitat arenyenca integrada en el Casal de Joventut Seràfica, celebra, el proper dia 16 d'agost, festivitat de Sant Roc, el 50è aniversari de la recuperació de la Dansa d'Arenys de Mar.

El 22 de setembre de 1946, l'Esbart Maragall va fer la seva primera actuació al Camp Municipal d'Esports. Des de l'inici, sempre hi va haver força inquietud i un gran afany per aprendre; tot això va ser el desencadenant que l seu president en aquelll moment el Sr. Marcel.lí Vila, juntament amb el Sr. Manel Cubeles (director coreogràfic de l'Esbart Verdaguer), amb la col.laboració dels mestres Lluís Moreno i Joaquim Serra, comencés a treballar en la reconstrucció i la recuperació de la Dansa d'Arenys, antic ball de plaça.

La tasca s'inicià amb la recerca, en la memòria de la gent gran de la vila, per a refer la coreografia de la Dansa, alhora que es preparava una nova instrumentació per a la cobla, a partir de les partitures dels anys 1916 i 1923 del mestre Xavier Maimí.

El resultat d'aquest treball, realitzat per especialistes i pels membres del cos de dansa, es va poder veure el 10 de juliol de 1949 (Festa Major) en la segona part del Festival de Danses Catalanes, on es va representar íntegra la Dansa d'Arenys. Abans de l'estrena, el president de l'Esbart Verdaguer, Sr. Salvador Millet, va fer lliurament al Sr. Marcel.lí Vila de la partitura per a dues cobles de la Dansa d'Arenys, composada pel mestre Joaquim Serra. Seguidament va ser lliurada a la primera parella de dansaires i aquest, al seu temps, la donaren al mestres Lluís Moreno, director de les cobles, que la col.locà parsimoniosament al faristol, just abans de començar la representació.

Els anys posteriors, la Dansa es va incloure en les actes de la festa de Sant Roc, el 16 d'agost.

Així doncs, l'Esbart Maragall ha conservat la nostra Dansa com a mostra dels costums i tradicions de la gent del Maresme.

Per aquest motiu, coincidint amb els 400 anys de la creació del primer consistori permanent d'Arenys de Mar, l'Esbart Maragall de Joventut Seràfica ha volgut recordar aquest fet històric amb una celebració plena d'alegria i sentiment.

*Publicat al programa de "Sant Roc 1999"

TORNAR A PORTADA