Mireu a l'armari si hi ha una emissora de 27 MHZ

El coordinador dels projectes a Guatemala, Oscar Dency Coronado, ha estat amb nosaltres, durant aquest mes de maig , per revisar el funcionament dels projectes i posar-ne en marxa de nous. Un dels problemes greus que ha plantejat que pateix el projecte de sanitat, que es porta a terme a la Bocacosta de Sololá, són les comunicacions (o incomunicació) entre els poblats disseminats per la muntanya amb el centre de salut.

Després de valorar diverses possibilitats tècniques es creu que aquest dèficit es pot resoldre amb equips transmissors de ràdio de 27 Mhz (11 metres). Aquests emissors són els que fan servir els radioafeccionats de l'anomenada banda ciutadana (CB). La primera fase del projecte és intentar instal·lar tres equips base i també aconseguir 1 ó 2 walqui-talquies per poder fer diverses proves per la zona i poder fer un estudi de camp de com cal distribuir els equipaments.

En aquest projecte ens enfrontem a diverses complicacions tècniques. La zona és, orogràficament molt oberta i la posició dels poblats és òptima perquè hi hagi bona recepció a la base on hi ha el centre de salut. La complicació ve donada perquè a tota la zona només hi ha grups electrògens a tres punts i hi ha entre 16 i 20 nuclis de població. Per aquest motiu intentarem que les zones de més difícil accés i sense electricitat puguin funcionar amb walquie talquies. De totes maneres les emissores de base també poden funcionar amb bateries de 12 V i en molts llocs només caldrà reposar periòdicament les bateries.

La nostra crida es adreçada a tots els qui tenen alguna emissora de 27 Mhz tancada a algun armari i sense fer-la servir. També ens caldrien antenes de 1/2, 5/8 o altres sistemes de radiació. Intentarem aconseguir els equips durant el mes de juny per poder-los enviar el més aviat possible. Aquesta solució pot millorar molt l'assistència que poden rebre les 20.000 persones que viuen a la Bocacosta de Sololà.

La nostra adreça de contacte és asolidari@arenys.org