Els cinc Zenons d'Arenys de Mar
Elena Ferran i Riera*

Són pocs els Zenons d'Arenys. No és un nom gaire comú, tot i que és el patró del poble. Ha estat fàcil reunir-los, perquè només hi ha cinc arenyencs que porten aquest nom.
El més petit és el Zenon Lluís Bender i Barcons. Està a punt de fer tres anys. Tot i que no és fàcil pronunciar-lo, ja diu el seu nom. El pare volia que el nom del fill comencés per Ze, que és com es diu un amic que tenen al Brasil. La mare, que estiueja fa anys a Arenys, va pensar en el nom del patró. De tota manera van triar Zenon Lluís, perquè més endavant si vol es faci dir Lluís. El petit explica que els focs de la festa major li fan por però que li agrada molt quan surten els gegants a ballar per la riera.

En Zenon Aguiló i Cucurull és el jove dels cincs Zenons. Té 14 anys i estudia l'institut el tercer d'ESO. Cap dels seus companys es diu com ell, i això és un avantatge per no crear confusió. Sap que el seu nom no és gaire comú i creu que el van triar perquè és el nom del patró. Ara, després de 14 anys, ja s'hi ha acostumat, tant ell com els seus companys. Zenon Aguiló diu que li agraden tots els actes i l'ambient de la festa major. Tot el que es faci al carrer li va bé.

Els més jovenets tenen com a homònims de més edat en Zenon de Pol Alguer, en Zenon Costa Hernández i en Zenon Tomàs Palomer.

En Zenon de Pol té 78 anys i es diu com el patró únicament per tradició familiar, per continuar el mateix nom del seu avi. Està orgullós de dir-se igual que el patró. Sant Zenon, la festivitat del qual se celebra el 9 de juliol, era un centurió romà que en convertir-se al cristianisme va ser decapitat. Com a màrtir, porta una palma alçada a la mà. En la festa major, en Zenon de Pol hi participa directament organitzant el torneig de tennis que es fa al seu club obert a la participació de totes les categories. Els focs de Sant Zenon tampoc no se'ls perd per res.

En Zenon Costa no té aquest nom per casualitat ni per tradició familiar. Ell va néixer a Breda un 9 de juliol del 1929. Va ser el seu avi que va mirar el calendari i va decidir posar-li el nom del sant del dia. Creu que és una mica injust que es faci coincidir l'aniversari i el sant, perquè a tothom li agrada fer celebracions. En Zenon Costa va aprendre a Arenys de Mar, d'on era la família del seu pare, l'ofici de ferrer. Amb els anys va entrar a treballar a l'empresa Muvisa. No és un entusiasta dels actes de la festa major. Diu que el que vol aquests dies és tranquil·litat, i per això no surt gaire per participar en els actes.

El cinquè Zenon que tanca el grup és en Zenon Tomàs. Va ser regidor d'Esports l'anterior mandat. També està satisfet de portar el nom del patró, tot i que no sigui un nom conegut arreu. Sovint s'ha trobat que per confusió li han invertit l'ordre pensant que Tomàs era el nom i Zenon el cognom. La família va triar Zenon perquè hi havia un parent que se'n deia. El que més li agrada de la festa són les completes, on no ha faltat mai des de petit. També amb els anys s'ha après l'himne en honor al sant que porta el seu nom.

 

*Publicat a "El Punt", juliol del 2000

TORNAR A PORTADA

ARENYS.ORG / VilaWeb-Arenys 1996-2000 © AMPLE 24 Sccl i els seus respectius autors