Davant del referèndum: ens abstenim

La consulta popular anunciada per l'Ajuntament d'Arenys de Munt sobre el seu projecte de cobriment de la Riera és un referèndum fet a mida dels qui no han volgut mai fer el referèndum, en canvi els qui sempre l'hem volgut hem estat arraconats i silenciats. Es tracta d'una maniobra per a donar apariència de participació a una decisió presa per l'equip de govern fa molt de temps i de la que la PACAAM n'ha estat totalment bandejada. Amb excuses de desbordament de feina, de falta de temps per a reunions, de falta d'interés per part de cap partit ni sector... s'ha negat a la PACAAM qualsevol possibilitat de diàleg, debat o participació real.

La PACAAM no ha estat mai convidada a Ràdio Arenys de Munt per parlar de la Riera. Se li han posat totes les traves per a penjar pancartes (fins i tot s'ha creat una normativa a aquest efecte, que només s'ha aplicat a aquesta entitat), se li ha negat la creació d'una comisió per parlar de la Riera abans que l'ajuntament aprovés el soterrament. Les úniques vegades en què l'alcalde s'ha posat en contacte amb la PACAAM ha estat per oferir-li entrar en la comisió de seguiment del cobriment i per a renyar-los per expresar la seva opinió en un acte públic a Mataró. Això és democràcia participativa ?

La PACAAM ha fet esforços molt importants per oferir alternatives, documents de treball, ha entrat instàncies a l'Ajuntament, ha participat (fins a on li han permés) en els consells Municipals de Medi Ambient, Urbanisme (que va promoure) i Participació Ciutadana (en aquest últim s'havia de parlar de la consulta popular sobre la Riera però ja ha estat decidit tot sense haver donat temps a constituir la comissió), ha participat activament, fent nombroses aportacions i debatent molts temes en l'Auditoria Ambiental dins l'Agenda 21, ha fet aportacions en temes com l'aigua, l'urbanisme, la mobilitat... La PACAAM pot mostrar tots els documents i aportacions que ha fet, així com les instàncies presentades i algunes respostes obtingudes (d'altres no han tingut mai resposta).

Respecte a la consulta, s'obren una sèrie d'interrogants:

Tot plegat és massa fosc i sospitós. Tot referèndum vàlid ha de tenir un compromís entre els qui defensen una opció i els qui s'hi oposen. L'única oposició que tenia l'equip de govern era la PACAAM i ja veieu quin cas se n'ha fet. D'això en diuen democràcia?

Davant d'un referèndum que no busca conèixer la veritable opinió de la gent sinò que l'únic que pretén és l'adhesió a un projecte de soterrament amb massa punts problemàtics, la PACAAM ha optat per no participar-hi i recomana no participar en aquesta mena d'operacions que en res dignifiquen la política.

PACAAM