El nostre patrimoni natural (una petita mostra)

Arenys de Mar juntament amb molts altres municipis costaners catalans, pateix una degradació extrema del seu litoral, trobant-hi tan sols restes de les comunitats litorals, una planta ací una altra allà.
Davant aquesta migradesa de comunicats fóra interessant conèixer quines plantes ens resten, per així intentar estimar-les i defensar-les, car qui no coneix no pot defensar...
Al litoral arenyenc trobem les restes de dos tipus de vegetació litoral:

  • La vegetació típica de les roques costaneres, adaptada a un substrat rocós, salinitat elevada (reb contínuament microgotes d'aigua de mar) i envat constant del vent.
  • La vegetació arrelada directament a la sorra, on hi podem distingir les arrelades directament a la sorra litoral, enfrontades a una manca d'aigua i a l'erosió del vent, i les arrelades a la franja més posterior, on comença l'acumulació d'humus i enfrontades a una salinitat del sòl elevada...

 

Passacamins marí (polygonum maritimum)

Forma part de la família de les 'poligonàcies', composada per plantes de fulles amb una beina membranosa, distintiva de la família, que envolta la tija, l'anomenada ócrea.


Fonoll marí (crithmum maritimum)

Forma part de la família de les 'umbel.líferes', caracteritzada sobretot per les típiques inflorescències en umbel·les, en forma de parasol. A l'escorça, però sobretot en els fruits, hi trobem concentrades essències i resines, fet que porta al seu aprofitament com a condiment, aromatitzant, o fins i tot com a medicinal. Pertanyen a la família: l'anís o matafaluga (PIMPINELLA ANISUM), el comí (CUMINUM CYMINUM), el julivert (PETROSELIUM CRISPUM). En horticultura hi trobem la pastanaga (DAUCUS CAROTA ssp.SATIVUS), l'api (APIUM GRAVEOLENS), etc. Algunes espècies poden esdevenir mortals, com és el cas de la temible cicuta (CONIUM MACULATUM).

 

Aprofitaments

Els brots, les fulles i fruits, contenen una essència. També vitamina C. Les fulles, diürètiques, i brots tendres, de gust semblant al fonoll però més suau i un xic salat, els podem menjar en amanides, com a verdura, o confitats en vinagre i sal, conservant-se llargament. Conservació, altra volta, aprofitada pels navegants com a remei preventiu contra l'escorbut, Llur confitura s'empra igualment per a obrir la gana i per facilitar la digestió. Una altra aplicació és la d'utilitzar-lo com a condiment en l'adob d'olives i seitons.


RAVE DE MAR

Forma part de la família de les 'crucíferes', constituïda per plantes amb uns trets molt distintius, sobretot els 4 pètals lliures disposats de manera cruciforme, els seus 6 estams, dos de curts i quatre de llargs, i en el seu fruit, una càpsula de morfologia ben característica, composada per un envà al centre que sosté les llavors, i dues valves laterals que cauen en madurar el fruit. Per últim esmentar que aquí hi trobem les cols, col-i-flors, bròquils, cols de Brussel·les, tots ells de l'espècie BRASSICA OLERACEA, els raves, RAPHANUS SATIVUS, els naps B.NAPUS, prou coneguts per a tots els arenyencs (juntament amb les anomenades cols), etc.

 

Aprofitaments

Medicinalment es considera molt bona contra l'escorbut, prenent-se el suc obtingut de la premsada de fulles i branques joves, preferentment. Les fulles, aromàtiques, tenen un sabor picant.


Herba molla (atriplex prostrata)

Forma part de la família de les ''quenopodiàcies''. La mateixa que la barrella punxosa.


Cascall marí (glaucium flavum)

Forma part de la família de les 'papaveràcies', essent plantes de flors grans i colors atraients, amb 2 sèpals efímers que clouen la poncella, 4 pètals disposats de manera creuada i un nombre elevat d'estams. El fruit és una càpsula. Són gran productores de làtex i d'alcaloides, algun dels quals molt actius o tòxics. Hi pertany l'opi (PAPAVER SOMNIFERUM).

 

Aprofitaments

Planta tòxica, només utilitzable per a ús extern. Contra berrugues, durícies, ulls de poll, aplicant-se el làtex càustic groguenc.