FOCS D'ARTIFICI AL CAMPANAR.

L'origen dels focs d'artifici llançats des del campanar és de començaments de l'estiu de l'any 1959 quan el Sr. Gómez , conegut estanquer de la riera, va regalar a l'aleshores vicari de la parròquia Mossèn Mateu Santacana tot de petards (palletes, traques, rodes, etc.) que li havien sobrat de les vendes de Sant Joan. A Mossèn Mateu se li va ocòrrer que podria fer molt de goig que aquest material fos llançat des de dalt del campanar de la nostra església durant la tradicional crema de la bóta. I així va ser: el vicari va lliurar els petards als escolans de la parròquia, i d'aquesta manera es va poder gaudir per primer cop d'aquest espectacle.
D'aleshores ençà, aquests petits focs d'artifici ha anat evolucionant, passant per exemple d'encendre's amb un típic encenedor o una bengala lluminosa, a fer-ho amb l'ajut de cables elèctrics, per tal d'evitar perills innecessaris per als qui els llancen.
Des de l'any 1983 s'encén una traca valenciana a la placeta, i es pot dir sense exagerar que ha gaudit sempre d'una gran expectació i acceptació per part de la gent, passant a ser potser el moment més esperat d'aquesta nit tan especial.
Malgrat durar amb prou feines uns deu minuts, els arenyencs esperem aquest ritual tan sorollós i alhora tan especial que encara, any rere any, deixa bocabadats, per un breu espai de temps, petits i grans.