Els otòlits: un registre de la vida dels peixos
Clara Coll i Francina Sintas

Presentació de les joves investigadores, a càrrec d'Antoni Curto,
professor de l'Institut Els Tres Turons

Em sento molt complagut de presentar aquest acte, principalment per dos factors. Un per la humanitat, personalitat i tasca investigadora de la Francina i la Clara, i l'altre per la importància de les troballes que han fet totes dues. Respecte al primer punt, la seva tasca investigadora queda prou reflectida pels mèrits que han anat acomulant en només dos anys. Així elles han recollit el Premi Cirit, el Premi Universitat de Girona, el Premi Baldiri Reixach, els premis de Les Eco-propostes, el Premi de Jovenes Investigadores, el Premi de la European Union Contents for Young Scientif, les beques d'estudi del Consell Superior d'Investigació Científica d'estada a Granada, i també al Centre Polar Àrtic depenent de Noruega, a les illes Svalves.

Fins i tot tenen quatre publicacions ja fetes, entrevistes a la televisió, entre elles al programa 'El Medi Ambient' de TV3, a la televisió de Mataró, i articles en diaris tan reconeguts com El País, La Vanguardia o l'Avui.

En realitat tots aquests merits no els han aconseguit sols amb aquest treball que ens presentaran sino també amb altres treballs com per exemple el treball dels fondos. Això implica un coneixement i unes ganes de treballar per la recerca en general. Ens trobem doncs en casos gairebé insòlits en aquest país on dues persones, dues noies joves, puguin acumular tants premis i tants reconeixements locals, nacionals i internacionals. Estem davant de dues persones, de dos investigadors, realment importants.

La gran humanitat i personalitat, aspectes que realment quasevol persona pot apreciar per poc que les conegui, van quedar prou paleses en rebre el premi especial europeu a Bergen, Noruega. Aquest premi es dóna, no tan sols per la valua del treball, la importància del qual ara comprovareu, si no que va més enllà del reconeixement d'una bona recerca i només s'otorga a qui destaca en la seva globalitat, o sigui en la presentació del treball, el treball en sí, l'exposició, la manera com es presenta, i fins i tot la mateixa persona en sí. No podem dubtar, doncs, que elles com a representants de l'Estat espanyol a Europa, han sabut representar Arenys de Mar i Catalunya perfectament i en una categoria important.

L'altre factor que comentava era la importància del treball. Moltes vegades no som prou conscients del potencial humà que ens envolta. Creiem, o ens fan creure, que la investigació dels productes que s'esdevenent mundials o eterns sols poden ser creats per 'genis', que encara no sé ben bé que significa, o mitjançant tècniques molt sofisticades i costoses. Les administracions normalment deixen en l'oblit la possibilitat d'estudis locals, que en ells mateixos ja pel sol fet que siguin un estudi local tenen prou importància. Però el que també, potser no tenim prou consciència, és que aquests estudis locals poden traspassar els àmbits de temps i d'espai i poden trascendir en descobertes gairebé universals.

La Clara i la Francina, a part de ser unes bones especialistes en l'estudi dels otòlits han descobert unes modificacions en la cristalització dels otòlits i que ara per ara, podriem dir que són inèdites. Per tant, els estudis que elles us presentaran són estudis que es podrien presentar a qualsevol universitat com un treball de recerca punta, com els treballs de recerca més importants que es podrien fer en una universitat determinada. Segurament en un futur proper ens ajudarà a entendre quines són les funcions auditeves dels peixos, i segurament ens podrà ajudar, gairebé sens dubte, a millorar la qualitat de vida dels peixos i per tant de la nostra alimentació.

Aquest treball, si en lloc d'haver sorgit a Arenys de Mar, a l'institut, hagués sorgit d'una universitat o d'un altre país el treball s'hauria presentat en una aula magna de qualsevol universitat i els resultats estarien publicats en les millors publicacions científiques del món, i realment se les reconeixeria com unes magnífiques investigadores precoces. En realitat ho són, però potser amb una manca de reconeixement una mica més científic del que tenen actualment.

Sí que m'agradaria explicar coses sobre el treball però penso que és millor escoltar-les directament a elles que han fet el treball. Els deixo amb elles perque ens emmirallin amb la seva conferència.

Tornar als otòlits