Articles de reflexió

Votar contra el PP
Editorial Vilaweb

Les eleccions d'aquest diumenge són molt importants. No només per elles mateixes. També perquè són la primera gran ocasió d'expressar el rebuig a la constant limitació i retall de les llibertats civils que el Partit Popular ha posat en pràctica en aquesta darrera legislatura. Ara és l'hora de concretar a les urnes el rebuig pel decretàs sindical, per les lleis d'estrangeria, pel secessionisme lingüístic i el rebuig del requisit lingüístic, per les agressions al territori, per la persecució contra el nacionalisme basc, per les tortures, per la Guerra de l'Irac, pel Prestige, per la privatització de mitjans públics i la censura...

Tots aquests fets no són tanmateix anècdotes aïllades. Formen part d'un pla concret i decidit. Un pla que va més enllà del que l'alternància democràtica podria assumir. Es tracta de provocar una situació d'ofec i tensió social que justifique qualsevol retallada de les llibertats civils, seguint el model establert per Sharon a Israel o per Bush als Estats Units. Manuel Castells ha dit que Aznar "sembla disposat a iniciar la palestinització d'Euskadi" (i de retop del conjunt de l'estat). Doncs bé, aquestes eleccions de diumenge són una de les primeres grans ocasions per aturar un projecte que si es consolida ens posarà en greus dificultats a tots.

Aznar està decidit a portar l'estat espanyol a nivells de tensió semblants als que han permès a Israel i als Estats Units el desenvolupament de governs que amb l'excusa de la violència terrorista retallen de manera constant les llibertats del conjunt de la població. Quan va començar la campanya electoral alguns vàrem creure que amb l'ofensiva contra les candidatures d'AuB Aznar pretenia distreure l'atenció respecte a la guerra de l'Irac. Que era un moviment tàctic per descol·locar una oposició, sobretot el partit socialista, presonera del seu seguidisme acrític en el tema basc. Hores d'ara crec que és més que això. La "palestinització" d'Euskadi implica un model d'estat dur, més que reticent amb la democràcia, vigilant de la discrepància i tancat al debat i al diàleg. No és casual que apareguen propostes de codi militar que assumeixen com a possible que un tribunal militar pogués jutjar qualsevol persona que participés en una manifestació contra la guerra. No és casual i indica una cosa molt preocupant: hi ha algú manant que és capaç de creure que això és raonable! S'enganyen els qui creuen que la "palestinització" només afectarà a l'esquerra basca, o al PNB i el govern basc, o al nacionalisme del nostre país i el gallec. La "palestinització", com s'ha vist clarament a Israel i els Estats Units, un cop guanya carta de normalitat ciutadana ja no s'atura en fronteres ideològiques. ¿O no hem sentit a Aznar posant en el mateix sac Zapatero i Llamazares (en una coalició inexistent) i vinculant aquesta amb Ibarretxe i, per tant (per insòlit que puga semblar) amb ETA? L'engany sistemàtic ha permès que avui una part substancial de la població es crega ja que Batasuna i ETA són el mateix -cosa que és absolutament ridícula. El següent pas serà fer creure que el PNB i el govern basc i ETA són el mateix -i ja han començat a insistir en aquest tema. Qui serà el següent?

En anteriors eleccions VilaWeb no ha demanat mai el vot per ningú ja que entenem que aquesta és una decisió personal. En aquesta ocasió, tanmateix, volem demanar-vos que aneu a votar de forma massiva contra el Partit Popular. Cada vot pot ser un fre. Entre tots hem d'aconseguir que els resultats electorals del Partit Popular siguen dolents. Perquè si, malgrat tot, són bons, aquests resultats reforçarien l'operació de presa del poder i retall de les llibertats que des de l'extrema dreta patrocina José Maria Aznar.

Vicent Partal

tornar a les reflexions | tornar a l'inici