Articles de reflexió

Recomanacions de Justicia i Pau sobre actitud dels ciutadans davant les municipals.
 
Penso que, en termes generals, poden ser assumides per tots i totes nosaltres.
Les eleccions són un moment adequat per reflexionar sobre la cosa pública i la responsabilitat de totes les persones i dels polítics.

Evidentment Justícia i Pau no pren partit per ningú. Només remarquem algunes qüestions fonamentals perquè els ciutadans les contrastin amb la seva experiència i amb els programes de cada partit polític a cada municipi en relació amb la pobresa i l’exclusió social, especialment pel que fa a les mesures per actuar sobre les causes que les generen.

CONCLUSIONS
L’objectiu irrenunciable de qualsevol política social democràtica ha de ser l’eradicació de la pobresa i de la marginació.

És inadmissible que es facin despeses de lluïment o ajornables i projectes faraònics mentre no es cobreixin totes les necessitats socials.

Cal que es destinin els recursos necessaris per crear espais de solidaritat destinats a les persones que més ho necessitin.

Els ajuntaments han d’estar al servei de tota la ciutadania i han d’atendre tothom amb amabilitat i eficàcia.

Els ajuntaments han de facilitar la participació de tothom en les decisions importants i especialment en l’elaboració dels pressupostos.

Tothom té el dret irrenunciable a participar en la gestió municipal i a reclamar aquest dret quan li sigui negat.

Els governants no governen solament per als grups que els donen suport. S’ha d’evitar que cap grup social senti que els seus problemes i la seva veu no són tinguts en consideració.

Destinar el 0,7% dels pressupostos a les necessitats dels països del Tercer Món és una obligació moral que no es pot oblidar.

Les situacions de pobresa i exclusió social que es donen en els municipis no s’han d’amagar. Tothom les ha de conèixer i ha de tenir-les en compte quan decideixi el seu vot.

S’han de potenciar les administracions més pròximes al ciutadà en detriment del govern central. Per tant, cal incrementar la proporció de despesa pública que és gestionada pels ajuntaments, disminuint la de l’Administració central.

Tot i reconèixer que el comportament de bona part de governants ha contribuït al desprestigi de la política, és evident que l’abstenció electoral no contribueix a seleccionar els polítics més adequats.

Martí Subirà